Ο δάσκαλος των Καλογήρων του 1920

Μία ενδιαφέρουσα και γεμάτη μνήμες αναφορά, έκανε σε κείμενο της σχετικά με την ζωή των δασκάλων στην δεκαετία του 1920, η Ευαγγελία Καπετάνου, κόρη του Χρυσόστομου Καπετάνου, ο οποίος εκτελούσε χρέη δασκάλου το 1920 με 1921 στο χωριό μας.

 

Η Ευαγγελία Καπετάνου αναφέρει συγκεκριμένα στο κείμενο της

«Δεκαετία του 1920 στην Ελλάδα. Ο πατέρας μου, Χρυσόστομος Καπετάνος, πριν να συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του (είχε γεννηθεί το 1903), διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας ως προσωρινός υποδιδάσκαλος (δημοδιδάσκαλος κατώτερου βαθμού) σε χωριά της περιοχής των Τρικάλων. Στον Κόκκινο Πύργο και στους Καλογήρους υπηρέτησε από τον Απρίλιο του 1920 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1921.

Την εποχή εκείνη οι δάσκαλοι είχανε στρατευτεί και σταλεί στη Μικρά Ασία και, προκειμένου να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά, το υπουργείο διόριζε ως υποδιδάσκαλους, νέους με γυμνασιακές σπουδές. Οι Καλόγηροι απείχαν από τα Τρίκαλα έξι ώρες με τα πόδια. Όταν ο πατέρας μου παρουσιάστηκε στο σχολείο τους το Σεπτέμβριο του 1921, δεν βρήκε τους μαθητές. «Πού είναι τα παιδιά;» ρώτησε. «Τα παιδιά είναι στα γίδια. Θα γυρίσουνε σε κανένα μήνα» του απάντησαν.»

Ευαγγελία Καπετάνου

Επίτιμη Διευθύντρια  3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής «Μίλτος Κουντουράς».

This entry was posted in Εσείς γράφετε... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε