Airsoft στους Καλογήρους

Ενα πρωτότυπο και διαφορετικό σπορ πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας. Το χόμπυ αυτό λέγεται airsoft και διοργανώθηκε από τον συγχωριανό μας Ιωάννη Τσιουνάρα, την Κυριακή 3 Μαίου 2015. Είναι η δεύτερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στους Καλογήρους, καθώς η πρώτη είχε γίνει την Κυριακή στις 5 Οκτωβρίου 2014. Και οι δύο διοργανώσεις είχαν μεγάλη επιτυχία και τα άτομα που είχαν δηλώσει συμμετοχή ξεπερνούσαν τα 100.

Τι είναι το airsoft;

Το Airsoft είναι ένα σύγχρονο σπορ που προσομοιώνει την μάχη, ένα hobby στο οποίο οι αντίπαλοι πρέπει να «εξολοθρεύσουν» ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας Airsoft όπλα, τα οποία λειτουργούν με μπαταρία η ελατήριο, και εκτοξεύουν μικρές σφαιρικές πλαστικές μπίλιες. Οι συμμετέχοντες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε οπτικά να προσομοιώνουν τα αληθινά καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και αληθοφάνειας. Οι συμμετέχοντες επίσης χρησιμοποιούν αξεσουάρ και ρουχισμό που θα τους δώσουν τακτικό πλεονέκτημα ανάλογα με το μέρος στο οποίο βρίσκονται (δασός, πεδιάδα, κτίρια κτλ). Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει άνθιση του αθλήματος αυτού στη Νότια Αμερική και στην Ευρώπη.

Το Airsoft αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία προς το τέλος του 1970, για να παρέχει μια εναλλακτική λύση σε λάτρεις όπλων επειδή οι τοπικοί νόμοι απαγόρευαν την κατοχή – εκπαίδευση και χρήση οπλών. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στην παραγωγή των ακριβών αντιγράφων (replicas) των αληθινών όπλων. Αντίθετα το Paint Ball αναπτύχθηκε στην Αμερική το 1981 ως παραλλαγή του «tag it» με την χρήση χρώματος. Αντίθετα με το Airsoft, τα όπλα του Paint Ball δεν δίνουν έμφαση στην αληθοφάνεια, αλλά στην λειτουργικότητα. Το PaintBall κέρδισε περισσότερη δημοτικότητα στην Αμερική, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ανατολική Ασία.

___________________________

Μέθοδοι παιχνιδιού Airsoft

Οι παίκτες των παιχνιδιών Airsoft συναντιόνται σε διάφορα πεδία, όπως κτήρια, δάση, και στις χώρες στις οποίες υπάρχει σχετική νομοθεσία, σε χώρους χαρακτηρισμένους ως Πιστές Airsoft. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και σενάρια παιχνιδιού, όπως Γενικές Αψιμαχίες (Team Deathmatch), Υπεράσπιση σημείου (King of the hill), Κατάληψη σημείου (Capture the flag) και άλλα. Επίσης υπάρχουν προσομοιώσεις στρατιωτικών σεναρίων (Abuse – Patrol – Sniper ops). Ο γενικός σκοπός είναι να χτυπηθεί ο αντίπαλος με τις πλαστικές μπίλιες και έτσι να βγει από το παιχνίδι. Σε αντίθεση με το Paint Ball, δεν χρησιμοποιείται χρώμα, και είναι καθαρά στην Ομαδικότητα και την Ειλικρίνεια των παιχτών να παραδεχτούν ότι χτυπήθηκαν και να αποχωρήσουν από τη μάχη ανάλογα με το σενάριο.

Το airsoft στους Καλογήρους…

Ο Γιάννης Τσιουνάρας πριν 6,5 χρόνια περίπου ξεκίνησε το airsoft. Ηταν από τους πρώτους στην πόλη των Τρικάλων που ξεκίνησε το συγκεκριμένο άθλημα και δημιούργησε μια ομάδα, την «Foxes», με σκοπό να μαζέψει άτομα με ίδια ενδιαφέροντα και την ενασχόληση με το άθλημα. Η ομάδα αυτή μεγάλωσε και τα μέλη έφτασαν τα 15. Σε συνεννόηση με άλλες ομάδες και με τον πρόεδρο της κοινότητας Καλογήρων Γεωργομάνο Ιωάννη, πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί
μια διοργάνωση. Η πρώτη στέφθηκε με επιτυχία και έτσι ακολούθησε και η δεύτερη. Οπως μας ανέφερε ο Γιάννης «θα ακολουθήσουν και άλλες διοργανώσεις καθώς είναι ένα άθλημα το οποίο θέλουμε να κάνουμε γνωστό τόσο για την διαφορετικότητα του, όσο και για τον εναλλακτικό τουρισμό από τον οποίο το χωριό μπορεί να ωφεληθεί. Με τον καιρό και με την βοήθεια των συγχωριανών ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μια ώθηση, όσον αφορά το άθλημα αλλά και στο να βοηθήσω το χωριό μας στο θέμα τουρισμού και στο να αναδειχθεί και ως δημοφιλής προορισμός για αυτούς που αγαπούν την φύση και το συγεκριμένο άθλημα.»

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις διοργανώσεις του airsoft που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό μας.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Τσιουνάρα για τις φωτογραφίες καθώς και τον ιστότοπο Ινφογνώμων Πολιτικά για την παραχώρηση των πληροφοριών.

This entry was posted in Νεολαία Καλογήρων and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε